تحلیل کمپین پژو607در برابر رنو
کمپین با تم «موش و گربه» و «گرگ و میش»، توسط آژانس تبلیغاتی BETC فرانسه بین سالهای 2003 تا 2005 اجرا گردید و
بخشی از رقابت نزدیک بین دو تولید کننده فرانسوی (پژو و رنو) را پوشش داد.
برخی تکنینک های بکار گرفته شده در این مجموعه موفق را میتوان اینگونه استنباط نمود:
- اسکیما: تکنیک اسکیما مانند همیشه، بیننده را جذب می کند و سپس از طریق خرده روایت، قدرت و چیرگی به پژو ربط داده می شود. اسکیمای قرار نداشتن ماشین ها در جای خود در پارکینگ، اسکیمای پنهان شدن خودرو ها بصورت عمودی و البته اسکیمای نقطه سفید در دل زمینه سیاه که در همه تصاویر بکار گرفته شده است.
- بینامتنیت: ترکیب دو رگه است که در میان این دو بیننده فرصت خلاقیت دارد. روایت های موش و گربه و گرگ و میش، داستان آشنایی است که بلافاصله پس از اسکیما، توجه بیننده را جلب و وارد حوزه آشنای او می شود.
- تکنیک Deconstruction and Reconstruction نوعی روایت پست مدرن از داستان های فوق است که گویی حیوان شکارچی و شکار را می بینیم و نمی بینیم . رنو موش هست و نیست / پژو گربه هست و نیست. ندایی بگوش میرسد که:"مراقب باش! پژو (شکارچی دردنده جنگل- خیابانها-) همین نزدیکی هاست"، بدون آنکه جمله ای نوشته شده باشد.
- نتیجه همه مهارتهای فوق «تعلیق» است که بیننده برای لحظاتی درگیر میشود تا گره تصویر را بگشاید و این چالش و درگیری ذهنی جزو علایق و سرگرمی های ذهن انسان است.
- مکانیسم دفاع روانی: یکی از روش هایی که پیام را ماندگار می کند برقراری ارتباط با ناخودآگاه بیننده است که خود سه بخش دارد(Narcissism( Sympathy,Aggressiveness. این تصاویر قطعاً از نوع Aggressiveness است و برای افرادی که دوست دارند خشن باشند جذابیت دو چندان دارد.
- خوشه نشانه های هم گرا: حوادث عموماً در فضاهای خلوت و تاریک یا مشابه شکارگاه رخ داده است و احساس گیر افتادن و بی دفاعی( بهم چسبیدن،کنج دیوار)، ضعف( اندازه کوچک، سفید در برابر سیاه) و وحشت (تاریکی، گیر افتادن، پنهان شدن) را برای رنو و قدرت، چیرگی و درنده بودن را ( چشم گربه سان- گرگ، اندازه بزرگ، رنگ سیاه، سایه گربه، حالت آماده برای حمله) برای پژو القا می کند گویی در آنی بسوی شکار حمله ور خواهد شد.
- موضوع Repositioning in comparison with Renault با توجه به اینکه پژو 607 چند سال قبل ساخته شده و در سال 2003 مجدداً طراحی شد نیاز به جایگاه سازی مجدد در مقابل رقیب دیرینه داشت
- محتوی پیام: هنجاری است چراکه اشاره به روایتهای آشنا دارد و از روزنه آنها، پیام را در ذهن می نشاند.
- در نهایت مردگونگی (Masculinity) در فضای تصویر، که مبارزه و تهدید مستقیم را دربردارد دیده می شود.
کارشناس تحلیلگر : لیلا بینش